Wednesday , July 17 2019
Home / Ekonomi

Ekonomi

Ekonomi

#Bossku FGV merosot rugi suku tahun pasca PRU14

Syarikat yang dijual adalah milik 100% FGV. Ia terlibat dalam pemprosesan, penapisan, penyimpanan dan pemasaran minyak makan untuk pasaran China. Dibekal dengan eksport minyak sawit dari Malaysia. Tapi telah dijual. Mungkin pasaran China tak cukup besar kot. Oleh itu kerajaan PH jual sepenuhnya kepada syarikat China dengan harga RM100 juta. FGV tak pernah mencatat kerugian tahunan setelah ianya disenaraikan sehingga …

Read More »

#Bossku Tepuk Tuduh Jual Negara, Air Percik ke Muka PH sendiri [VIDEO]

Jawapan Menteri DAP ini telah mengesahkan bahawa perjanjian tepi (side agreement) dengan China yang pernah dibongkarkan dan disebar secara meluas untuk projek ECRL adalah sahih. Tidak cukup dengan memberi 50% kepentingan dalam syarikat operasi ECRL kepada syarikat China, kerajaan PH juga memberi SEMUA tapak-tapak disepanjang jajaran ECRL kepada negara China untuk memajukan. Dulu, mereka tuduh saya jual negara dengan satu …

Read More »

#Bossku Cukai Gula…Raykat Suka

Selepas cukai gula bermula semalam, minuman bergula kini dicukai 3 kali oleh kerajaan PH. Ini melibatkan semua jenis minuman yang mengandungi gula termasuk jus buah-buahan, minuman tenusu, kopi, teh, minuman berkarbonat dan tidak berkarbonat. Cukai pertama ialah duti eksais 40 sen setiap litre yang dibayar oleh pengimport dan pengilang. Cukai kedua yang dikenakan selepas cukai pertama telah diambil kira ialah …

Read More »

Cukai Gula, Ingat Tak “Orang Miskin Tak Minum Coke!”

Cukai gula kerajaan PH bermula hari ini. Dulu saya potong subsidi gula, PH marah. Tahun itu, kita mansuhkan subsidi gula sebanyak 34 sen untuk satu kg tapi tahun itu kita perkenalkan BR1M buat pertama kali dalam sejarah Malaysia. PH kata saya zalim. Hari ini, takde subsidi untuk gula. Malah dikenakan cukai sehingga harga naik 70sen satu kotak (bukan satu kg) …

Read More »

#Bossku Trend Ringgit Terendah Kekal

Hari ini, Bank Dunia telah turunkan lagi unjuran untuk pertumbuhan ekonomi Malaysia. Ini adalah kali ketiga Bank Dunia turunkan unjuran mereka selepas PRU14. Mari kita tinjau semula unjuran-unjuran Bank Dunia sebelum dan selepas PRU14. 13 Jun 2017: World Bank revises Malaysia’s GDP growth to 4.9pct https://www.malaysiakini.com/news/385444 5 Oktober 2017: World Bank raises Malaysia’s GDP growth forecast https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/10/05/world-bank-raises-forecast/ 14 Disember 2017: …

Read More »

#Bossku Jualan Aset Dipercepatkan

Mengikut laporan media The Edge yang memetik sumber dalaman, kerajaan PH sedang mempercepatkan penjualan aset negara: 1. Syarikat UEM Edgenta and UEM Sunrise dan Cement Industries of Malaysia (CIMA) dalam perbincangan untuk dijual kepada syarikat-syarikat swasta. 2. Syarikat lebuhraya PLUS Malaysia dicadang untuk dijual kepada salah satu dari tiga orang tokoh korporat yang dekat dengan PM ke-4. 3. Kepentingan dalam …

Read More »

Dibawah RM1,900 se tan, Kempen Sayangi Sawitku Gagal

Kempen minum sesudu sawit dan Sayangi Sawitku PH telah gagal. Iklan sawit Teresa Kok dan Mat Sabu (wah! kari kepala ikan ah?) tak mencapai matlamat. Harga sawit terus menurun tahun 2019 ini. Semalam, media Bloomberg melaporkan trend penurunan harga ini adalah paling teruk dalam sejarah. Palm Oil Posts Its Longest Quarterly Slump on Record https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-27/palm-oil-posts-longest-quarterly-slump-on-record-on-demand-woes Dah di bawah RM1,900 setiap …

Read More »

Logiknya Bila Dapat Kuasa, Keadaan Akan Lebih Baik – Zahida

Ada yang kata Giant dah mula tutup beberapa cawangan mereka sejak zaman BN lagi. Kalau ikutkan sembang Menteri-menteri PH yang konon nak ‘Selamatkan Malaysia’ dulu, logiknya bila mereka dapat kuasa, keadaan akan jadi lebih baik lah kan? Sepatutnya perniagaan berkembang, bukan gulung tikar.. Kuasa membeli meningkat bukan berkurang.. Disaat Kerajaan PH Gagal wujudkan 1juta peluang pekerjaan baru, ada ramai pula …

Read More »

Levi Pelancongan, Kenaikan RM50 Cekik Darah

Levi pelepasan pelancong baru akan diwartakan bulan depan bagi pelaksanaan mulai 1 September, Cukai dan caj penumpang kelas ekonomi ke destinasi di luar ASEAN akan membayar RM123 iaitu kenaikan RM50 berbanding RM73 seorang sebelum ini. Untuk destinasi negara-negara ASEAN pula, cukai dan caj penumpang kelas ekonomi akan naik RM8 ke RM43 seorang. Tiga bulan selepas levi baru ini, cukai digital …

Read More »

#Bossku Broker Aset Negara

Mungkin banyak kawan-kawan PH adalah ejen dan broker kot. Itu sebab mahu jual aset negara nilai berbilion-bilion melalui broker dan bukan terus kepada pembeli. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1304627919704709&id=1002345083266329 Kenapa RFP kerajaan PH untuk penjualan aset negara adalah melalui pemilihan orang tengah dan bukan terus kepada pembeli? Pada bulan April, Guan Eng pernah memberitahu dewan bahawa dia sudah ada pembeli untuk bangunan “Malaysia Building” …

Read More »

Hutang Negara; LGE Tahu Raykat Senang Ditipu

Kerajaan PH tahu kebanyakan Rakyat tidak akan meniliti dan membandingkan kenyataan akhbar mereka sekarang dan apa yang mereka pernah keluarkan. Ramai yang akan telan begitu sahaja apa yang PH umum tanpa sedar bahawa mereka ditipu dengan terang-terangan. Oleh itu, ianya senang untuk mereka mengeluarkan propaganda untuk membohong kepada Rakyat dan memperburukkan nama kerajaan BN dahulu. Isu hutang negara ini adalah …

Read More »

#Bossku Ekonomi Malaysia Sekarang Indah?

Bukan saya nak perli atau ungkit kisah lama. Dulu rajin betul pejuang-pejuang PH buat thread, tulis blog kecam saya. Mana Nik Nazmi? Mana gang-gang yang seangkatan dengannya? Giant tutup lagi pasarayanya sekarang dan perniagaan lain lingkup membuktikan apa pula? Ekonomi Malaysia sekarang indah dan kukuh bawah PH? Eh bukan Lim Guan Eng kata, Malaysia tidak bankrap, negara diurus PH dengan …

Read More »
Loading...